Minulla oli ollut jo hyvin pitkään odottamassa tarvikkeet sokeripitsin tekoa varten, mutta en ollut saanut aikaiseksi kokeilla tehdä sitä itse. Nyt kun vihdoin tein pitsiä, niin harmittaa etten ollut aloittanut jo aikaisemmin. Ei ollutkaan niin vaikeaa kuin olin ajatellut, ja lopputulos on aivan upea. Voin siis suositella muitakin kokeilemaan. Aikaa vievää puuhaa tämä on, joten tätä ei kannata jättää kakun tarjoilupäivään, vaan kannattaa tehdä pitsit valmiiksi jo aikaisemmin.
Pitsijauheita on myynnissä ainakin leivontaan erikoistuneissa verkkokaupoissa. Jauheita on erimerkkisiä, ja osassa jauheissa on mukana erillinen nestemäinen ainesosa. Minulla oli kokeilussa Squires kitchenin pitsijauhe, tässä ei ollut mukana tuota erillistä nestemäistä ainesosaa.
Tuon vihreän silikonisen pitsimaton mukana tuli hyvät englanninkieliset ohjeet. Tämä tehty siis niitä ohjeita noudattaen.
Tässä ohjeessa 100 grammaa jauhetta kohden tuli 80 grammaa lämmintä vettä. Tällä määrällä tuli aika iso satsi, eli jos tarvitset pitsiä vain yhteen kakkuun, puolikas annos riittää varmasti. Punnitse sekä jauhe että vesi hyvin tarkkaan, muutamankin gramman heitto saattaa vaikuttaa lopputulokseen.
Kaada jauhe ja lämmin vesi kulhoon, ja vatkaa seosta kaksi minuuttia. Tällä ohjeella massasta tuli aika paksua, kun monissa muissa ohjeissa valmis pitsimassa on hyvinkin vetelää. Lopputulos onnistui kuitenkin erittäin hyvin tällä paksummallakin seoksella :)
Levitin ensin massaa paksumman kerroksen, jotta sain sen riittämään varmasti joka puolelle. Homma on aika sotkuista, joten kannattaa laittaa alle vaikka leivinpaperia.
Sen jälkeen lähdetään pyyhkimään ylimääräiset massat pois. Itse käytin tuollaista leivontaraappaa, jonka suoralla sivulla homma hoitui helposti. Tarkoitus olisi saada mahdollisimman hyvin kaikki massa pois kuvion väleistä, jotta saadaan aikaan mahdollisimman siisti lopputulos.
Uunissa kuivattaminen: laita uuni lämpenemään 80 asteeseen. Laita pitsimatto leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle, ja kuivata uunissa noin 12 minuuttia. Tämä aika on viitteellinen, ja riippuu ihan uunista mikä aika riittää. 12 minuuttia ei omalla kohdalla ihan riittänyt, noin 15 minuuttia oli aika sopiva. Kokeile milloin massa ei enää tunnu tahmealta sormiin. Anna jäähtyä hetken aikaa ennen irroitusta.
Huoneenlämmössä kuivattaminen: jätä pitsimatto kuivumaan huoneenlämpöön noin kolmeksi tunniksi.
Kun pitsi on kuivunut, lähde irroittamaan sitä muotista hyvin varovasti. Aloita yhdestä kulmasta, ja etenee hitaasti eteenpäin. Pitsi on elastista, mutta repeää rikki jos sitä irrottaa liian nopeasti tai liian kovaa vetämällä. En huomannut juuri mitään eroa uunissa kuivuneella ja huoneenlämmössä kuivuneella pitsillä, molemmat irtosivat yhtä hyvin muotista.
Jos valmiin kuvion rakoihin jää pitsiainetta, niitä voi varovasti rapsutella auki vaikka coctail-tikulla.
Ainut ero huoneessa kuivuneella ja uunissa kuivuneella oli se, että uunissa kuivunut pitsi oli ehkä hieman elastisempaa, se siis venyi hieman muotista irrotettaessa. Eron huomaa tästä alla olevasta kuvasta, vasemmalla uunissa kuivunut ja oikealla huoneenlämmössä kuivunut. Samalla muotilla tehty, mutta pituudessa on monen sentin ero.
Pitsin voi tehdä valmiiksi etukäteen ennen kakun tekoa. Valmis pitsi kannattaa peittää ensin leivinpaperilla, ja sen jälkeen pyörittää hyvin kevyelle rullalle. Rulla säilytetään esim. ilmatiiviissä rasiassa. Valmis pitsi säilyy ilmatiiviissä rasiassa monta viikkoa.
Hei, Julia!
VastaaPoistaMuistatko mistä olet tuon 'punaisen pitsimaton' ostanut?
Heippa, olen ostanut sen Ullanunelma-verkkokaupasta. Sitä näyttäisi olevan nytkin heillä myynnissä, muotin nimi flower power :)
Poista