Hyydytetyt kakut ovat yleensä ihanan kevyitä ja raikkaita, ja niiden valmistaminenkin on melko vaivatonta. Niistä on myös todella helppo saada gluteenittomia. Tässä yksi herkullinen, gluteeniton hyydykekakku.
Resepti ei ole omani, vaan löytyy Hellapoliisin kirjasta. Resepti vaan on niin hyvä, että se on pakko tänne laittaa. Ensimmäisen kerran kun tämän kakun tein, on se sen jälkeen lähes aina löytynyt meidän juhlapöydistä. Suosittelen kokeilemaan ;)
Pohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
10 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
400 g vaniljarahkaa
½ dl sitruunamehua/vettä
1 rkl vaniljasokeria
1-1 ½ dl sokeria
Kiille:
5 dl mangososetta (esim. Bonne)
1 ½ dl hyytelösokeria
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe keskenään, ja siivilöi ne munavaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla käännellen taikina tasaiseksi. Laita leivinpaperi uunipellille, ja kaada taikina siihen. Levitä taikinaa varovasti reunoja kohden. Paista 225 asteessa noin 7 minuuttia.
Hyydytettyjä kakkuja varten tarvitaan jokin reunavuoka, muodolla ei ole niin väliä. Itselläni on tällainen piparireunainen reunavuoka, jolla kakun muodosta tulee jo itsessään niin kaunis, ettei muuta koristelua välttämättä edes tarvita. Tämän kakun täytteestä tulee melko suuri, joten ihan pieneen vuokaan kakkua ei kannata alkaa kokoamaan. Tämän vuoan halkaisija on 29 senttiä.
Kun kakkupohja on valmis, kumoa se toisen leivinpaperin päälle. Irroita paiston aikana käytetty leivinpaperi pois. Ota reunavuoalla pohjasta oikean kokoinen pala irti, ja nosta sekä pohjapala että reunavuoka suoraan tarjoilualustalle. Kannattaa valita riittävän suuri tarjoilualusta, jolle reunavuoka mahtuu kokonaan. Muutoin täyte saattaa alkaa valumaan reunojen alta.
Sekoita maito ja vaniljasokeri keskenään, ja kostuta pohja maustetulla maidolla.
Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, ja lisää vaniljarahka kerman joukkoon. Kiehauta sitruunamehu mukissa mikrossa. Purista liivatteista vesi pois, ja sulata ne sitruunamehun joukkoon. Lisää liivateseos ohuena norona koko ajan sekoittaen kermavaahdon sekaan. Lisää lopuksi vaniljasokeri sekä sokeri.
Kaada täyte reunavuokaan kostutetun pohjan päälle, ja levitä tasaiseksi. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.
Seuraavana päivänä valmistetaan kiille. Minä käytän kiilteessä ihan vauvoille tarkoitettuja mangososeita, ovat toimineet moitteettomasti ja maistuvat hyvältä :)
Laita mangosose pieneen kattilaan, ja kiehauta. Lisää hyytelösokeri ja sekoita hyvin. Anna kiehua hiljalleen, kunnes liemi on kirkastunut. Anna jäähtyä hetken aikaa ennen kakkuun laittoa, muuten kermatäyte alkaa sulamaan. Kun kiille on hieman jäähtynyt, valuta se kakun päälle lähellä kakun pintaa. Laita kakku taas takaisin jääkaappiin hyytymään.
Kun kiille on hyytynyt, käy veitsellä reunat läpi ja nosta reunavuoka pois. Voit koristella kakun esim. kermapursotuksin, tai spritsaamalla sulaa suklaata kakun pintaan. Kakku on myös kaunis ihan noinkin, eikä välttämättä siis tarvitse mitään koristeita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti