sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Mansikkakakku

Saimme anopilta hurjan määrän mansikoita, ja mikäs sen parempi tapa ne käyttää kuin tehdä mansikkakakku :) Tuoreet kotimaiset mansikat ovat niin hyviä. Tämä kakku on gluteeniton, pohjan teko-ohje löytyy edellisestä postauksesta. 


Minä kokoan kakut aina edellisenä päivänä suoraan kakkuvuokaan. Silloin kakku ehtii mehevöityä rauhassa, ja muodosta tulee vuoan ansiosta täydellinen. Täytteetkään eivät pääse tursuamaan reunoista. Vuoraan koko vuoan tuorekelmulla, niin kakku on silloin helpompi saada pois vuoasta.


Täyte:
4 dl vispikermaa
200 g mansikkarahkaa
5 liivatelehteä + hieman mansikkamehua
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Lisäksi:
tuoreita mansikoita viipaloituina
mansikkahilloa
maitoa ja 1 tl vaniljasokeria kostutukseen

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma, ja lisää joukkoon mansikkarahka. Kuumenna tilkka mansikkamehua esim. mikrossa, ja sulata liivatteet siihen. Lisää liivateseos ohuena norona kermatäytteeseen koko ajan vatkaimella hiljalleen sekoittaen. Mausta lopuksi sokerilla.


Leikkasin kakkupohjan siis kolmeen osaan, ja aloin täyttämään kakkua vuokaan. Ensin pohja, kostutus vaniljasokerimaidolla (mukillinen maitoa + 1 tl vaniljasokeria), sen jälkeen levitin mansikkahilloa kostutetun pohjan päälle. Sitten laitoin puolet täytteestä, jonka päälle viipaloin mansikoita. Sitten taas seuraava pohja, kostutus, hillo, loput täytteestä ja viipaloituja mansikoita. Viimeiseksi kolmas kakkupohja, joka vain kostutetaan. Lopuksi käärin kakun tuorekelmuun ja jätin yön yli jääkaappiin mehevöitymään.


Tarjoilupäivänä kakku kumotaan tarjoilualustalle ja päällystetään. Tähän kakkuun tuli kermavaahtokuorrute. Pelkkä kermavaahto on aika löysää, ja pursotukset lähtevät helposti valumaan. Itse sekoitin kermavaahdon joukkoon vaniljanmakuista leivontarahkaa. Sitä oli helpompi pursottaa ja makukin oli ihanan samettinen. Päällystin ensin koko kakun kauttaaltaan kermavaahdolla, niin kakku ei sitten paista pursotusten välistä rumasti.


Laitoin lopun kermavaahdon kertakäyttöiseen pursotinpussiin, jossa minulla oli melko suuri kierre-tylla. Pussin suljin vielä tuollaisella sulkimella. Nuo ovat tosi käteviä, kerma ei pääse karkaamaan pussin toisesta päästä. Niitä myydään ainakin ikeassa. Pursotin ensin kakun reunat ennen mansikoiden laittoa, sillä tässä kakussa mansikat tulivat reunan yli.


Leikkasin mansikoista viipaleita, ja lähdin asettelemaan niitä kakun ympärille aloittaen ulkoreunasta. Seuraava kerros tulee aina hieman limittäin edelliseen kierrokseen nähden. Näin edetään kakun keskelle, ja lopputuloksena on ihana "mansikkakukka" :) Kaunis ja ei ihan niin perinteinen mansikkakakku.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti