Eilen oli mieheni siskon valmistujaisjuhlat, joihin minä tein voileipäkakun. Kinkkukakkua toivottiin ja koristeluun sain ihan vapaat kädet. Voileipäkakkuja on ihana koristella, ja niistä saa todella näyttäviä ja kauniita kuitenkin aika pienellä vaivalla. Tästä kakusta halusin tehdä melko yksinkertaisen, mutta kuitenkin kauniin ja näyttävän.
Voileipäkakkuja tehdessä teen aina ensin täytteet valmiiksi. Yleensä noin kolme eri täytevaihtoehtoa. Itse käytän täytteissä creme bonjour tuorejuustoja, ihanan makuisia, ja paljon eri vaihtoehtoja. Lisäksi käytän ranskankermaa , jotta täytteestä tulee hieman helpommin levitettävää. Täytteisiin voi laittaa melkein mitä vain; kinkkurouhetta, kurkkua, paprikaa jne. Kun täytteet ovat valmiit, laitan ne jääkaappiin hetkeksi odottamaan.
Tästä kakusta tein pyöreän. Kaikkein helpoin tapa saada kakusta pyöreä, on koota se suoraan johonkin pyöreään astiaan. Itse käytin suurta kakkuvuokaa. Vuoka kannattaa vuorata ensin kokonaan tuorekelmulla, jotta kakun saa myös ulos vuoasta. Ilman kelmua kakku saattaa hajota irrotettaessa. Kostutukseen käytän lihalientä, se tuo kivaa lisämakua kakkuun. Leipänä käytin ihan perus paahtoleipää, joista leikkasin kovimpia reunoja hieman pois.
Koska vuoka on pyöreä ja leivät neliskanttisia, joutuu tässä kohtaa hieman askartelemaan.
Sitten vain täytetään kakku, vuorotellen leipiä ja täytteitä. Aloitus ja lopetus leivällä. Joka leipäväliin laitetaan lihalientä kostutukseksi. Lopuksi kääritään koko kakku vielä kelmun sisään. Itse täytän kakun aina juhlia edeltävänä päivänä, jotta se ehtii maustua ja mehevöityä täydelliseksi.
Juhlapäivänä kakku kipataan suoraan tarjoilualustalle, ja poistetaan vuoka ja kelmu. Koko kakku kuorrutetaan, itse käytän yleensä taas tuorejuuston ja ranskankerman sekoitusta. Sitten päästäänkin siihen hauskimpaan kohtaan, eli koristeluun :) Kakun pystyreunoihin käytän itse yleensä ihan juustoraastetta. Reunoihinkin voi keksiä mitä erilaisimpia koristeluita, tai jättää reunat ihan valkoisiksi.
Halusin tehdä kakkuun tomaattiruusuja. Ihan helppo tehdä, ja todella näyttävä koriste kakussa. Tarvitaan vain tomaatteja ja kuorimaveitsi. Lähdetään kuorimaan tomaattia niin kuin omenaa. Koko kuori olisi hyvä saada pysymään ehjänä pötkönä. Kuorimisen jälkeen koko kuoripötkö vain rullataan kiinni, ja tuloksena on tomaattiruusu. Kannattaa valita hieman kovempia tomaatteja, pehmeä tomaatti muussaantuu helposti käteen kuorittaessa. Kuoritut tomaatit voi laittaa vaikka voileivän päälle, niin eivät mene hukkaan ;)
Suuren kinkkuruusun olen tehnyt ohuen ohuista kinkkuviipaleista. Taittanut ensin kinkun puoliksi ja sitten rullannut ja asetellut kakkuun. Lisäksi käytin vielä kirsikkatomaatteja sekä herneenversoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti