Niinkin tavallinen asia kuin korvapuustit ovat mielestäni yksi parhaimpia asioita mitä voi leipoa. Pullataikinan vaivaaminen käy terapiasta, ja se tuoksu, joka täyttää kodin kun pullat ovat uunissa.. Ah, taivaallista :)
Pullataikina resepteissä on jonkin verran eroja, mutta minä teen aina tällä samalla ohjeella. Resepti on aikalailla sama kuin mikä vehnäjauhopussin kyljessäkin on. Ja aina on hyviä pullia tullut.
Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 12-14 dl vehnäjauhoja
200 g voita/margariinia
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi esim. mikrossa. Sekoita maidon joukkoon hiiva, suola, sokeri, muna ja kardemumma. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoittele hetki. Lisää sitten loput jauhot, loppua kohden ihan vähän kerrallaan. Lisää viimeisenä vielä voi. Jos taikina tuntuu vielä löysältä, voit lisätä vielä hieman jauhoja. Taikina on valmis, kun se irtoaa käsistä ja kulhon reunoilta. Peitä kulho liinalla, ja jätä kohoamaan.
Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, sitä voi alkaa työstämään. Tällä kertaa tein pelkkiä korvapuusteja. Jaoin taikinan kolmeen osaan, ja tein kaikista pikkaisen eri mallisia. Kaulitaan taikina ohueksi levyksi, levitetään pintaan voita, ja ripotellaan päälle sokeria ja kanelia. Sen jälkeen rullataan taikina pötköksi aloittaen toisesta reunasta kokonaan toiseen reunaan. Korvapuustit voi leikata monella eri tavalla, tässä kaksi tavallisinta. Eli toisessa puustit leikataan vinoon, joka toinen aina toiseen suuntaan vinoon. Kapea kohta tulee pellille ylöspäin. Toinen tapa on leikata ihan suoria paloja. Eri tyyleillä tulee hieman erinäköisiä korvapuusteja, yhtä kauniita molemmilla tavoilla.
Tällä kertaa tein myös "sydän"korvapuusteja. Mallin näin kinuskikissan sivuilla ja ihastuin täysin tuohon kuvioon. Siinä edetään muuten samoin, mutta rullaaminen lähtee yhtäaikaa molemmista reunoista, joista edetään keskikohtaa kohden (kuvassa alla). Sitten leikataan suoria noin parin sentin paloja, jotka laitetaan leikkauspinta ylöspäin pellille. Lisäksi nipistetään sormilla sydämelle kärki.
Anna pullien kohota pellillä liinan alla vielä hetki ennen uuniin laittoa, ja voitele sitten munalla. Ripottele päälle sokeria/raesokeria. Paista pullia 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, hieman koosta riippuen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti